Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj 2015

 

Immár hagyománya van a párbajnak, melyben az Egri és a Szekszárdi Bikavérek csapnak össze annak érdekében, hogy kiderüljön, melyik a finomabb és jobb minőségű. Mindkettő egyformán ízlett a látogatóknak, akik az eredményt döntetlennek minősítették. A versenynek a budapesti Corinthia Hotel adott otthont február 20-án. Minden évben mindkét fél azt szeretné bizonyítani, hogy saját bora az igazán egyedi és magas színvonalú, a hosszabb távú célja azonban megegyezik.

 

eger_szekszard_bikaver_parbaj_2015

Közös a cél

A több évszázados történelemmel bíró vörösbort mindössze az egri és a szekszárdi borvidékeken lehet elkészíteni. A rendezvény azért született meg, hogy a bikavért népszerűsítse, hiszen annak ellenére, hogy ez az egyik legismertebb hazai bortípus, sokáig nem ismerték el, lenézték. A két borvidék közös célja, hogy bebizonyítsa, a márka a magas presztízsű kategóriában is megállja a helyét.

Úgy tűnik, a borászok törekvései nem hiábavalók. A Borászportál egy 2014-es felmérésében közel 300 embert kérdezett meg, akinek több mint a fele úgy nyilatkozott, hogy sokkal szívesebben választják ezt a márkát ajándékozás céljából, mint egy átlagos bort. A bikavér tehát a korábbi lenézett státuszából különleges alkalmi itallá lépett elő a fogyasztók szemében.

A rendezvény népszerűségét tükrözi, hogy teltház volt, mind a kétszáz jegy elkelt. A borkóstolásból nemcsak a zsűri, hanem a közönség is kivehette a részét. Hozzájuk a párbaj összes bora szigorú előkóstolás után kerül csak, így garantáltan kizárólag jó minőségűt fogyasztanak.

Szigorú előírások

A bikavérkészítésnek Szekszárdon és Egerben is megvannak a jól bevált, szigorú szabályai. Városunkban az ún. Bikavér Szabályzat írja elő, hogy a bikavér alapjának kékfrankosból és kadarkából kell állnia. Utóbbi arra hivatott, hogy a bor fűszerességét emeli ki, míg a kékfrankos a gyümölcsösséget és a jó savstruktúrát garantálja. A szekszárdi borászok rendszeresen kóstolják nemcsak saját, hanem egymás borait is a minél magasabb minőség elérése érdekében. Ennek értelmében 75%-os egyetértésre volt szükség ahhoz, hogy egy-egy szekszárdi bor bejuthasson a párbajra.

Egerben a szabályozást más alapokra helyezték. Megalkották a superior és a grand superior kategóriákat, melyek a classic bikavér felett állnak. Ezek terroiralapú, ásványos borok. A szabályozás szerint ezeknek érettebb szőlőből kell készülniük, majd hosszabb ideig kell érlelniük mind hordóban, mind palackban.

Amennyiben megtaláltuk a legszigorúbb előírásoknak is megfelelő, minőségi bikavért, vadhúsokkal, erdei gombákkal, gazdag fűszerezéssel készült ételekhez fogyasszuk. Ezeket remekül kiegészíti a vörösbor savassága, gyümölcsössége, magasabb zsírtartalma és komplexitása.

 

Forrás: www.egerhirek.hu, www.vinoport.hu, www.boraszportal.hu, www.turizmus.com