Szekszárdi pincészet borát választották Budapest Borának

 

Kóstolja meg a díjnyertes bort szomszédunkban!

Az idei évben is megválasztották Budapest Borát. Idén harmadik alkalommal írtak ki nyilvános pályázatot. A versenyre 95 tétel érkezett, fehér- és vörösborok nagyjából fele-fele arányban szerepeltek.

A fehér bor kategóriában a Tornai Pincészet Kft. a Balatoni borrégióban, a Somlóhegyen termelt somlói Top Selection Apátsági Furmint, 2011-es évjáratú bora lett a nyertes. A vörösborok közül megyeszékhelyünknek bora büszkélkedhet a Budapest Bora 2015 címmel. Az Eszterbauer Kft. a Pannon borrégió, szekszárdi Tivald Cabernet Sauvignon, 2011-es évjáratú boráért vehette át a díjat.

 

szekszárd szállás olcsón
Budapest Borai – 2015

A pályázat

A verseny a Földművelésügyi Minisztérium és az Országos Borszakértő Bizottság szervezésében került megrendezésre Budapest Főváros Főpolgármestere kezdeményezésére. A négy csapatból álló szakmai zsűri által kiválasztott nyertes borok termelőinek tevékenységét oklevéllel ismerték el. Emellett jogosultakká váltak a „Budapest Bora” embléma használatára. A jelzést a nyertes borok palackjain és az ahhoz kapcsolódó marketing és kommunikációs tevékenységhez használhatják fel.

A versenyre Magyarország összes borrégiójából (Sopron, Észak-Dunántúl, Eger, Tokaj, Balaton, Pannon, Duna) érdekeztek jelentkezések. A verseny – melyet 2010-ben hirdettek meg először –  a Nemzet fővárosa program keretében zajlik. A program célja, hogy Budapest kiálljon a nemzeti értékek mellett. Ezt a törekvést erősíti Budapest Bora is, melynek célja, a magyar borászatok fejlődésének, valamint a magyar borvidékeken termelt borok népszerűsítésének és megismertetésének elősegítése. Ezt látszik megvalósulni abban is, hogy nemcsak a piacon már jól ismert, jó hírnevű borok kerültek be a versenybe, hanem kisebb családi gazdaságok termékei is megmérettettek.

A nyertesek

A Tornai család

A Tornai család 1946 óta foglalkozik borászattal Somlón, ma már a család harmadik generációja is segít a gazdaság ügyeiben. A szőlőművelést és a borkészítést Tornai Endre kezdte el egy közel egy hektáros birtokon. Mára 54 hektárra nőtt termőföldjük területe.

Az Apátsági Furmint egy top selection kategóriájú bor. Ez azt jelenti, hogy gondosan kiválasztott, alacsony terhelésű területről szüretelnek annak érdekében, hogy hosszú életű és igazán különleges borok szülessenek. E bor illata magában foglalja a gyümölcsös, az intenzív hordós jegyeket és a termőföldből adódó ásványosságot is érezhetjük rajta. Ezt a bort elsősorban grillezett sajtok fogyasztása mellé ajánlják.

Top Selection Apátsági Furmint
Top Selection Apátsági Furmint – Tornai Pincészet Kft.

 

Az Eszterbauer család

A szekszárdi Eszterbauer család hagyományai régebbre nyúlnak vissza. A család neve már az 1746-os szekszárdi levéltári adatok közt is szerepel. Ekkor szőlőművelő házként jegyezték le őket. Eszterbauer János már a 10. generáció a családjából, aki ezzel foglalkozik, Pálinkás László borásszal üzemelteti borászati vállalkozását. A nyertes bor Eszterbauer János Tivald nevű napszámosáról kapta nevét. Ahogy a címkén áll:

„A mindig borostás arcú, ápolatlan külsejű, kaszától, kapától és a nyári forróságtól meggyötört napszámos, kit gyerek fejjel – helytelenül – lenéztem, és nyugalmát időnként csínytevéseimmel zavartam. Most elégtételül a legszebb borunk címkéjén álljon számára emlékezés és verejtékes munkájáért elismerés.”

A szekszárdi nyertes bora érett, erőteljes, magas alkoholtartalmú. A mély, sötét borban érződnek a tanninok, a bors és az édes fűszerezés is. Ha megkóstoljuk, mi is érezhetjük a szeder, az áfonya, az étcsokoládé és a konyakos meggy kombinációjának ellenállhatatlan ízét. Illata visszafogott. Kóstolás után lecsengése lassú, és dús ízeket hagy maga után.

tivald-cabernet-sauvignon

 

Jöjjön el hozzánk, és látogasson el a szomszédba egy kellemes borkóstolóra az Eszterbauer Borászatba!

Igényes és elérhető árú szállás Szekszárdon, kérje ajánlatunkat vagy foglalja le szállását most!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és 10% kedvezményt kap a végső szobaárból!

 

 

Forrás: www.boraszportal.hu, www.orientpress.hu, www.boraszportal.hu