A farsang története

A farsang a Karácsonyt követő és a Húsvétot megelőző időszak. Hossza minden évben változik. Kezdete január 6-a – mely vízkereszt napját jelöli –, vége pedig hamvazószerda, mely a húsvétot megelőző 40 napos böjt kezdete, ennek időpontja azonban minden évben más. A farsang pontos időtartama kultúránként is eltérő lehet. Velencében már december végén, Spanyolországban viszont csak január vége felé ünneplik, Rómában pedig kizárólag a nagyböjtöt megelőző 11 napot jelenti.

Egy kis történelem

Az ünnepség eredetileg pogány gyökerekre nyúlik vissza, később azonban az egyház is átvette, majd keresztény tulajdonságokkal a saját képére formálta. Ebből adódik, hogy a farsang csupán hagyományokon alapul, vallási esemény nem kapcsolódik hozzá.
Eredete olasz és német tradíciókra vezethető vissza. Magyarországon a középkorban honosodott meg vegyes hagyományok alapján . A polgárság elsősorban a német, az arisztokrácia pedig az itáliai és a francia szokásokat sajátította el. Az álarcok és maskarák is az itáliai hagyományból eredeztethetők, és már Mátyás király korában népszerűek voltak.

https://www.szepkertvendeghaz.hu/2014/11/12/szekszard-szallas/

A magyar hagyományok

A farsang célja, a tél búcsúztatása és a tavasz köszöntése. Magyarországon azonban ennél fennköltebb célt is szolgált. A báli szezon lényege az eljegyzés volt. Ekkor kellett gyorsan párt választani, mert a nagyböjt ideje alatt már tilos volt menyegzőt tartani. Ezért hívták a vízkereszt utáni első vasárnapot első menyegzős vasárnapnak. A farsangi mulatozást a legények szervezték, az eladósorban lévő lányok pedig csokorral kedveskedtek kiszemeltjüknek. Ennek a farsangi mulatság végén fontos szerep jutott: a fiatalemberek kalapjukra tűzték a virágot, hogy ezzel fejezzék ki választásukat.

A mai napig él a busójárás hagyománya, mely szintén a farsanghoz kapcsolódik.

https://www.szepkertvendeghaz.hu/2014/11/12/szekszard-szallas/

Farsangi finomságok

Hamvazószerda már a 40 napos böjt kezdetének első napja. A néphagyomány szerint ezt a következő, csütörtöki napon felfüggesztették, és az összes maradék ételt elfogyasztották. Napjainkban ezt nevezik „torkos csütörtök”-nek. Egyre több étterem vesz részt az akcióban, melynek keretében jelentős kedvezményeket adnak aznap az étkezések árából.
A farsang a bálok, a bolondozás, a lakomák és torkoskodás ünnepe. Az időszak legjellegzetesebb étele a fánk. Kis országunkban a szalagos fánk néven ismert változat terjedt el, de a különböző országoknak megvannak a saját változataik: a spanyolok churros-ként, a görögök loukoumades-ként, a berliner krapfenként, az amerikaiak pedig donutként ismerik. Mellette tipikus ételnek számítanak a húsételek, a kocsonya és a káposzta.

https://www.szepkertvendeghaz.hu/2014/11/12/szekszard-szallas/

Források:

www.unnep.mentha.hu
www.mngsz.com
hu.wikipedia.org