Szekszárd

„Szekszárd a nemes borok és művészetek városa!”

Szekszárd, Tolna megye székhelye a Dunántúli-dombság és az Alföld találkozásánál fekszik. Budapestről autóval a Duna mentén dél felé haladva 145 km-t megtéve érkezhetünk Szekszárdra.
Bármely irányból közeledünk a városhoz, megkapó látvány a lankás domboldalakról lekúszó utcák, terek képe. Szekszárd ma 36 ezer lakosával és otthonosságával a korszerű kisváros kényelmét nyújtja. A Szekszárdi-dombság és a Sárköz határolta település a Remete-patak (Séd-patak) völgyében indult növekedésnek. A várost ma északról a Sió-csatorna határolja. A közeli Dunát átlépő Alföld a Sárköz és a kedvelt kirándulóhelyként ismert Gemenc vidékén kötődik a lankás Mezőföldhöz és a Dunántúli-dombsághoz.

Amit látni érdemes….

Béla király tér és templom: A város szíve a Béla tér, mely kiindulópontja lehet városnéző körutunknak. A tér közepén az 1805-ben épült copf stílusú templom található, mely Közép-Európa legnagyobb egyhajós temploma. Naponta háromszor harangjáték hallható.

Vármegyeháza és udvar, Borkút: A Vármegyeháza ma hivataloknak és a levéltárnak ad otthont, utóbbiban kiállítások tekinthetők meg. Az épület külső udvarán található a díszes Borkút, csapjaiból neves alkalmakkor bor folyik.

Babits Mihály szülőház: Az épület ma emlékmúzeumként működik, a gyermekkori emlékek, a fogadószoba bútorai, írásos emlékek és az udvaron a költő bronz-szobra, Farkas Pál szobrászművész alkotása fogadja az ideérkezőt.

Garay tér és Német Színház: A hangulatos téren található Garay János költő szobra. A költőnek köszönhetjük az irodalomban Háry János alakját, költeményeiben többször ír a szekszárdi borokról. A tér fő épülete a Német Színház, mely Magyarország egyetlen német nyelvű színháza. Változatos programokkal, darabokkal kedveskednek nézőiknek, kár lenne kihagyni!

Augusz ház: Építészeti, kultúrtörténeti emlék, melyben hajdanán Liszt Ferenc zeneszerzőnk is vendégeskedett. Ma zeneiskola működik az Augusz házban.

Wosinkszky Mór Megyei Múzeum: A Szent István tér egyik meghatározó épülete, melyet Wosinsky Mór apátplébános és gróf Apponyi Sándor alapított 1902-ben. Számos állandó és időszaki kiállításnak ad otthont a múzeum, mindenképp érdemes látogatást tenni ide is.

Kilátó: A Kiss István szobrászművész alkotásával díszített kilátóból csodás kilátás nyílik a városra és környező településekre. Körbetekintve láthatók a gondosan művelt, dombokra felkapaszkodó szőlőterületek is. Tippünk: Este különösen szép a kivilágított város és a környék.

Családbarát Strand: A Szekszárdi Családbarát Strand-és Élményfürdő hét medencével, óriás csúszdákkal, hatalmas zöldfelülettel és számtalan családbarát szolgáltatással várja a pihenésre, feltöltődésre vágyó vendégeket egész nyáron, a hét minden napján.

Műjégpálya: A városban egyedülálló módon lehetőség nyílik télen fedett jégpályán jégkorcsolyázni, jégkorongozni.

Művészetek háza: A szekszárdi Művészetek Háza Szekszárd egyik legszebb kulturális intézménye. Az egykori zsinagóga átépítése után 1984 augusztusában a közönség számára is nyitottá vált, azóta, mintegy 200 fő befogadására alkalmas kiállító és hangverseny terem tölti be kulturális, művészeti szerepét Szekszárd város életében.

„Mézédes Emlékeink” Mézeskalácsos Múzeum: 2003-ban nyílt meg a „Mézédes Emlékeink” címet viselő Mézeskalács Múzeum. A múzeumban bemutatásra kerülnek a cukorka-, a mézeskalács-készítés, a gyertyaöntő mesterség eszközei és a Petrits család története. A múzeumban nemcsak a család mesterségének történetét, de interaktív programokon is részt vehetünk, hisz rendszeresen tartanak mézeskalács-díszítés bemutatót, ekkor a látogatók magunk is kipróbálhatjuk kézügyességünket. Vásárlásra is biztosítanak lehetőséget.

Érdemes látogatást tenni a szekszárdi helyi termelőknél, szívesen ajánlunk Önöknek kézműveseket és iparművészeket, (lekvárkészítők, mézeskalácskészítő,fazekas,kékfestő,fafaragó,szalmafonó) akiket akár munka közben is megleshetnek.

Borászatok, pincészetek: A Szekszárdi Borvidék Magyarország egyik legősibb bortermelő területe, ahol a szőlőművelés hagyományai a római korig nyúlnak vissza. A borvidék a Szekszárdi dombság legkeletebbre eső keskeny területét foglalja magában, ami Szekszárd, Őcsény, Decs szőlőit jelenti. Jellemző fajtái a cabernet sauvignon, cabernet franc, bikavér,kékfrankos, merlot. Említést kell tenni a kadarkáról is, mely egyre nagyobb népszerűségnek örvend itt, Szekszárdon. Számos helyi és nemzetközi elismerést nyert pincészet borait kóstolhatjuk meg egy borkóstoló keretében, melyet igény esetén szívesen meg is szervezünk kedves vendégeinknek. A szekszárdi borkóstoló bejegyzés alatt még több információval szolgálunk a bor iránt érdeklődőknek!

Szekszárd és környéke:

Gemenci erdő: A Gemenci erdő nemcsak az ország, de Európa féltett kincse is, a terület fő érdekessége az eredetileg itt élő magas genetikai és vadászati értékű szarvasállomány. A vadregényes ártéri erdő felfedezhető egyénileg gyalogosan és kerékpárral, szervezett szakvezetéses túrákon, erdei kisvasúttal, hajóval, katamaránnal, kenutúrákon és lovaskocsival. Szívesen ajánlunk túraútvonalakat kedves vendégeinknek, igény esetén meg is szervezzük azokat.

Szálkai-tó: A közelben található a mesés Szálkai-tó is, mely télen-nyáron felüdülést és kikapcsolódást nyújt mindenkinek. Szálka kitűnő célpontja a horgászni szerető embereknek is. Számos programlehetőség várja itt vendégeinket: a tóban nyáron fürödni is lehet, kiépített strand, büfé, röplabdapálya várja a vendégeket. Lehetőség van továbbá vizibiciklibérlésre, kajak-és csónakkölcsönzésre. A strand homokos, a part egyharmada bokrokkal, fákkal tagoltabb, itt lehetőség nyílik kempingezésre is . Homokos játszótér, és csúszdás faház biztosítja a kisgyermekeknek a szórakozási lehetőséget. A tó sárkányhajó és triatlon versenyeknek, családi napoknak, sörfesztiválnak is otthont adott már.

Grábóc: Érdemes ellátogatni ide is. A hely nevezetessége a szerb ortodox templom és kolostor, melyben minden évben a Julian naptár szerinti Péter-Pál napjához legközelebb eső vasárnap rendezik meg a grábóci búcsút. Múltja több mint 400 évre nyúlik vissza. 1585-ben a dalmát tengerpart egyik szerb kolostorából, Dragovicból öt szerzetes elindult, hogy a Dél-Dunántúlon korábban megtelepült szerbektől nyert értesülés alapján kolostort alapítson és ellássa a paphiánnyal küzdő hívek lelki szolgálatát. Magyarország egyetlen működő szerb kolostora.

Bátaszék templom és romkert: Az impozáns méretű, Nagyboldogasszony tiszteletére szentelt, neogótikus stílusú római katolikus templom 1899-1902 között épült. A templom három hajóval, keresztházzal, tágas szentéllyel, északi oldalán kápolnával, a délin sekrestyével épült, hossza kb. 60 méter, a torony 80 méter magas. Előcsarnokában régi kövek láthatók, köztük az egyik, egy török korból származó rituális mosdómedence, amit hosszú ideig szenteltvíztartóként használtak a Mária kápolnában. A Nagyboldogasszony-templom udvarán végzett ásatások eredményeit, az apátság maradványait a ciszterci romkertben láthatjuk.

Fadd: Fadd-Dombori Duna-holtág a vízi sportok kedvelőinek is kiváló hely, a holtág egykori versenypályáján már számos nemzetközi versenyt is rendeztek. Az üdülőtelepen több jól kiépített strand található és felszerelt tenisz-, foci-, kézilabda-, kosárlabda- és strandröplabda-pályával, így a sportos nyaralást kedvelőknek is ajánlható. A Holtág a horgászoknak is igazi paradicsom, Dombori főként óriásharcsáiról ismert.

Aki Szekszárdra utazik, garantáltan nem unatkozik!

Családosok, fiatal párok, idősebbek, természetkedvelők, borkedvelők, múzeumlátogatók, mind-mind megtalálják a számukra érdekes programokat. Színvonalas, olcsó szállást ajánlunk ezért Önnek, tekintse meg most kiadó szoba ajánlatainkat.