Szekszárdi borok

A szekszárdi borok minden alkalom kiváló kísérői lehetnek. Legyen az egy baráti összejövetel vagy akár egy családi esemény. Vállaljuk szekszárdi borok kóstolójának megszervezését is, nálunk számos szekszárdi pince borait meg is vásárolhatja, így nem csak élményekkel, de borokkal gazdagon térhet haza.

A szekszárdi borvidék

A szekszárdi borvidék Magyarország egyik történelmi borvidéke. Tolna megyében található, a Szekszárdi dombság legkeletibb területén, a dombság és a Sárköz találkozásánál fekszik, ami Szekszárd, Őcsény, Decs szőlőit jelenti. A szőlőtermesztésre alkalmas terület nagysága kb 6 000 ha, amelyből jelenleg kb. 2 600 ha területen termesztenek szőlőt. Szekszárd mellett 14 település tartozik a borvidékhez. A terület központi települése természetesen Szekszárd, amely a legnagyobb szőlőterülettel rendelkezik.

Szekszárdon a pincék építése a 18. században gyorsult fel. A borvidéken ma ismert legrégibb, a vármegyeháza alatt megtalálható pince is ebben a korban épült. A borvidék egyik jellegzetessége, hogy a város terjeszkedésével magába olvasztotta a szőlőket és a pincesorokat is. A régi pincék maradványai emiatt a belváros közelében is fellelhetők, amely számos esetben jelent gondot a mai építkezéseknél. Ilyen pincék maradványai megtalálhatók például a Fürdőház, Kadarka, Bethlen, Bocskai utcákban, valamint a Kossuth utca és a Bezerédj utca végén is.

A szekszárdi borvidék története

Első bizonyítékok szerint a szőlőtermesztés ezen a borvidéken a latinokhoz köthető. Szekszárd város helyén akkor egy római település, Alisca állt, mely körül a szőlőtelepítéseket támogató Probus császárnak köszönhetően vörösborfajtákat termeszthettek. Ezt bizonyíthatja a város maradványai között megtalált szarkofág (a borvidék jelképe és logója), melyen mitológiai jelentek mellett egy szőlőtőke is látható.

A borvidék első írásos emléke  a 11.századból való, amikor az esztergomi káptalan alapító oklevelében az adományok között borról tesznek említést. Két évszázaddal később már bizonyíthatóan magas szintű szőlőtermesztés folyt az egyházi birtokokon.

A török felbukkanásával megváltozott a bortermelés. A menekülő rácok honosították a kadarkát és a délszláv borkultúrát a térségben, később a terület mohamedán urai sem tiltották a borkészítést. A török Üszküdarból eredeztethető kadarka nagy hírnévre tett szert és a szekszárdi borvidék jellegzetes fajtájaként ismert.Új lendületet a 18. század hozott, amikor a különböző egyházi kedvezményekkel idecsábított német telepesek szőlőművelésbe kezdtek. Fejlődött a technológia, fellendült a kereskedelem, a bor egyre inkább megélhetési forrássá változott.

A fejlődésnek a filoxéravész vetett véget, sok dűlő kopárrá vált a fertőzés következtében. A fellendülést végül az államosítások akadályozták, egészen a rendszerváltásig várni kellett arra, hogy a szekszárdi borok újra megkezdjék látványos sikerekkel teli útjukat. Ma a szekszárdi borok az ország legjelentősebbjei közé tartozik.

Ahol a szőlő- és borkultúrának több mint kétezer éves hagyománya van, ott nem csak a hagyományok, hanem a mindennapi dolgok is kötelezik az itt élőket, akik szőlővel és borral foglalkoznak, hogy sokat tegyenek e kultúra fennmaradásáért. Az évezredes hiteles dokumentumok e tradíciókat erősítik, és ennek köszönhetjük, hogy világszerte megismerték a szekszárdi vörösborokat. A kereskedelmi tevékenység, a művészeti és kulturális események szintén e hírnevet erősítik.

Jellegzetes borok

Magyarország egyik legrégebbi vörösboros vidékének jellegzetes borai a sauvignon blanc, kékfrankos, merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon, olaszrizling, chardonnay. A kadarka és a bikavér a mai napig népszerűek a borkedvelők körében.

SZEKSZÁRDI KADARKA

A bor jellegzetessége csodálatos színe, mely évjárattól függően a világos rubinszíntől a sötét bíborszínig minden árnyalatot felvonultat. Fűszeres illata egyedülálló, mely több éves érlelés után különleges élményt ad. Zamatgazdagsága már fiatal korában is élvezhető, amit szép savai, diszkrét tanninja, valamint az átható fűszeresség, a gyümölcsízek tesznek kerekké és hosszantartóvá.

SZEKSZÁRDI BIKAVÉR

Több fajtából állítják össze a hozzáértő gazdák, színében sötétebb rubin, illetve bíborszín jellemző. Illat- és zamatanyag gazdagsága szinte egyedüli és nagyon változatos. Fiatalon tele gyümölcsösséggel, majd több év után egyensúlyba kerülnek, és koncentrálódnak a savak és gyümölcsízek, melytől felejthetetlenné válik.

A szekszárdi borok ma egyet jelentenek a minőséggel, a szakértelemmel, az alázattal. Egy jó szekszárdi bor nemcsak alkalmak kiváló kísérője, de szomjoltó és frissítő is a hétköznapokban. Látogasson el hozzánk, és ismerje meg a szekszárdi borokat. Foglalja le szekszárdi szállását most!