Kulturális séta a nemes borok és művészetek városában

Január 22-én ünnepeljük országszerte a magyar kultúra napját. Szekszárdon is rengeteg kulturális lehetőség adódik, amelyeket érdemes megtekinteni ezen a napon. Nem csak kultúrát, de Szekszárdon szállást is tudunk biztosítani látogatása idejére. 

 

Története

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük annak fényében, hogy a kézirat szerint 1823-ban Kölcsey Ferenc ezen a napon véglegesítette a Himnuszt.

hymnus_1823

Az ünneplés első ötlete Farsang Árpád zongoraművésztől származik, aki 1985-ben vetette fel az ötletet, de az ünneplést ténylegesen a Hazafias Népfront Országos Tanácsa vezette elő 1988. decemberében, és 1989. januárjában már ők szervezték meg az első magyar kultúra napi rendezvénysorozatot.

Az évfordulón tartott megemlékezések lehetővé teszik, hogy tisztelegjünk több ezer éves kultúránk és hagyományaink előtt, és erősítsük nemzeti tudatunkat, valamint, hogy az utókornak tovább adjuk mind szellemi, mind tárgyi értékeinket.

 

Kulturális séta Szekszárdon

Több közismert ember szülővárosa és életének fontos színtere Szekszárd, ennek köszönhetően számos múzeum és emlékház fellelhető városunkban. A magyar kultúra napjának alkalmából érdemes ellátogatni ezekre a helyekre. Egy kisebb „túra” keretében válogattuk össze a legfontosabb látnivalókat, és a kulináris élvezeteket sem felejtettük ki!

wosinszky_mor_szekszardAz autóbusz pályaudvarhoz és a vasútállomáshoz első legközelebb eső épület a Wosinsky Mór Múzeum, amelynek Wosinsky Mór a megalapítója és névadója. Tevékenykedett régészként, apát-plébánosként és a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjaként is. A múzeumban található a régészeti kiállítás, a Tolna megye történetét bemutató kiállítás, és egy fegyverkiállítás is, amelyet előre bejelentett csoportok tekinthetnek meg.

 

Innen a következő állomás a Babits Mihály Kulturális Központ, amely Szekszárd legnagyobb kulturális intézménye. Számos kiállítást, színházi előadást és koncertet szerveznek itt évről-évre, ss nem utolsó sorban a városi moziterem is itt található, ahol a legújabb filmekre ülhetnek be az idelátogatók.

Ha esetleg megéheznek túra közben, vagy egy kávéval a kezükben gyönyörködnének a szekszárdi téli utcákban, érdemes betérni az Amarillys Étterem és Bárba, vagy a hangulatos Toscana Étterem és Pizzériába. Mindkét éttermet bele lehet szőni a kirándulásba, mivel útba esnek a séta következő állomásáig.

   

A felújított Vármegyeháza, az új Béla térrel az előtérbenA következő megállója a Baka Múzeum. Ezt a múzeumot a történelem kedvelőinek ajánljuk, mivel itt betekintést nyerhetnek a látogatók az I. és II. világháború eseményeibe. Garantáltan maradandó élményekkel távoznak.

Szinte a Baka Múzeum szomszédjában találhatóak a Megyeházi kiállítások, amely négy kiállításból tevődik össze, a régi vármegyeháza világából, a Liszt Ferenc Emlékkiállításból, Mattioni Eszter festőművész kiállításából, és Esze Tamás Gyűjteményéből.

Tovább haladva következik a Babits Mihály Emlékház, vagyis Babits Mihály szülőháza. Az irodalmat szeretőknek kihagyhatatlan állomás szekszárdi tartózkodásuk idején. Itt megtalálhatóak Babits személyes dolgai, és különböző családi hagyatékok is.

babits_mihaly_emlekhaz_szekszard

Innen csak egy ugrásra található az Irodalom Háza, más néven a Mészöly Miklós Emlékház. Az itteni, állandó kiállítás Mészöly Miklós és Polcz Alaine budapesti lakásának egyes részeit idézi.

Itt még nem kell hogy véget érjen a túra, a borok szerelmeseinek ajánljuk a közelben lévő Bormúzeumot, akik pedig az édességet jobban szeretik, érdemes ellátogatniuk a Mézeskalács Múzeumba.

   mezeskalacs

 

Ha pedig megnézne egy jó színdarabot, térjen be a Deutsche Bühne Ungarn-ba, vagyis a Magyarországi Német Színházba.

deutsche_buhne

 

Ha felkeltette érdeklődését egy aktív kikapcsolódás a városban, a nap végén pihenjen meg nálunk. Ha Szekszárd szállás, akkor Szép Kert Vendégház. Foglaljon nálunk szobát, vagy akár apartmant. Várjuk szeretettel!