Itt az Advent, itt van újra

Nem kell már sok idő, és ismét gyújthatjuk az első gyertyát az adventi koszorún. De vajon mit jelképeznek a gyertyák, és honnan ered az advent? Ebben a cikkben ezekre adunk választ, és egy finom mézeskalács recepttel is kedveskedünk, és persze programot is tudunk ajánlani. 

 

Mit takar az, hogy advent?

Az advent eljövetelt jelent, ami az Úr eljövetelét foglalja magába. Advent a karácsony előtti negyedik vasárnapon veszi kezdetét, és egészen vízkeresztig eltart. Tulajdonképpen a teljes karácsonyi időszakot magába foglalja. Az első adventi vasárnap általában november 27 és december 3 közé szokott esni. Idén pont november 27-én kezdődik meg az adventi időszak.

Az első advent vasárnappal három időszak is elkezdődik: ekkor kezdődik a keresztény egyházi év, a karácsonyi ünnepkör, és persze az adventi időszak is.

advent-234462_960_720

 

Az adventi koszorú

A 19-20. század óta készítenek adventkor koszorút. Ez általánosságban egy kör alakú fenyőágból készült koszorú, melyen négy gyertya található. A katolikusoknál a négy gyertyából három lila, egy pedig rózsaszín. Az első advent vasárnaptól kezdve, minden vasárnap egyel több gyertyát gyújtanak meg a koszorún. Az egyre több meggyújtott gyertya a növekvő fényt szimbolizálja, melyet Isten ad a várakozóknak Jézusban karácsony napján. Az utolsó vasárnapon az összes gyertya egyszerre ég a koszorún.

Minden egyes gyertya egy fogalmat szimbolizál: hit, remény, öröm, szeretet. A katolikusok szerint a gyertyák egy-egy személyre is utalnak.

 • Hit: Ádám és Éva – Isten nekik ígérte először a megváltást
 • Remény: a zsidó nép – Isten nekik ígérte, hogy közülük származik a Messiás
 • Öröm: Szűz Mária – aki életet adott az Úr fiának (rózsaszín gyertya)
 • Szeretet: Keresztelő Szent János – hirdette Jézus eljövetelét, és az emberek szívéhez utat készített

christmas-586906_960_720

 

Adventi naptár

Manapság már megszokott hogy a gyerekek adventi naptárat kapnak karácsony előtt. Nem véletlen hogy főleg gyerekeknek készítik, hiszen az elsőt is egy édesanya készítette gyermekének.

Az adventi naptárat az 1900-as évek elején kezdték el használni. A legelső naptárat egy német kisfiú édesanyja készítette, mivel a fiú már jóval karácsony előtt türelmetlenül várta az ajándékokat. Hogy elterelje figyelmét, az édesanya egy keményebb papírt felosztott 24 részre, és mindegyikre egy-egy darab csokoládét tűzött, majd a fiú minden esete egyet megehetett. Mikor felnőtt a fiú, nem felejtette el amit édesanyja csinált, és elkezdte üzletszerűen gyártani a naptárat.

 

A továbbiakban szeretnénk egy mézeskalács recepttel kedveskedni karácsony közeledtével. 

Karácsonyi Mézeskalács

Hozzávalók / 6 adag

Tészta

 • 1 kg finomliszt
 • 30 dkg porcukor
 • 3 teáskanál szódabikarbóna
 • 14 g mézeskalács fűszerkeverék (1 tasak)
 • 30 dkg margarin
 • 250 ml méz
 • 3 db tojás

Máz

 • 2 db tojásfehérje
 • 30 dkg porcukor

Elkészítés

Tészta

 1. Először a száraz hozzávalókat keverjük alaposan össze, majd jöhet a tojás, a méz és a picit megolvasztott margarin. Addig gyúrjuk, míg egynemű, illatos, rugalmas tésztát nem kapunk.
 2. 3 részre osztjuk, majd egyenként kinyújtjuk 0,5-1 cm-es vastagságúra a tésztát. Kiszaggatjuk, sütőlemezre tesszük, ne szorosan, mert sülés közben összenőnek. Megsütjük. 180 °C-ra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük őket.

Díszítő máz

2 tojásfehérjét félig felverünk robotgéppel, majd 30 dkg porcukrot apránként hozzádolgozunk, és keményedésig keverjük.

the-gingerbread-629706_960_720

Adventi vásár Szekszárdon

Idén is lesz Szekszárdon adventi vásár, a megszokott karácsonyi hangulattal. A különbség csak annyi, hogy idén a Béla király téren lesz található. A vásár november 27-től egészen december 23-ig tart. Ez alatt az idő alatt rengeteg program lesz Szekszárdon.

11.27. 17:00- Szekszárdi advent megnyitó
Benne: Tamás Éva Játéktára gyermekkoncert „Felsüt a csillag”
12.03. 17:00 – Wolf Kati koncert
12.04. 17:00 – Kovácsovics Fruzsina gyermekkoncert
12.06. 17:00 – Kiskalász Zenekar „Sünkarácsony” című műsora
12.10. 17:00 – Zabszalma Együttes gyermek koncert
12.11. 17:00 – Janicsák Veca koncert
12.17. 17:00 – Pál Dénes koncert
12.18. 17:00 – Bóbita Zenekar gyermek koncert

 

Mindezek mellett lesz még hófánk csúszda, szalmalabirintus, és különböző kézműves programok. A vásárban megtalálhatóak lesznek az elmaradhatatlan kirakodó árusok, a kézművesek és az étkesek is.

A hideg időben nincs is jobb egy bögre forralt bornál, és mivel Szekszárdon finomabbnál finomabb borok találhatóak, már csak ezért is megéri ellátogatni a vásárba.

boiled-1380146_960_720

 

Ha kedvet kapott ellátogatni az adventi vásárba, vagy csak megnézné a várost ünnepi pompában, ajánlunk Szekszárdon szállást. Foglaljon szállást nálunk, a Szép Kert Vendégházban, és élvezze az ünnepet!

 

Recept forrása: http://www.nosalty.hu/