Halloween, a holtak ünnepe

Közeledik október 31-e, amely ma már hazánkban is szinte egyet jelent a Halloweennel. De vajon honnan ered a Halloween, és hogy is jön az egészhez a töklámpás? Utána jártunk, cikkünk végén pedig egy finom amerikai eredetű sütőtökös pite receptet és végül a szekszárdi halloweeni programokat találja. 

Mi is az a Halloween?

A Halloween eredetileg egy angol szó, amelynek a szó szerinti fordítása a Mindenszentek előtti estét jelenti. Ez egy ősi kelta ünnep, amelynek keretében a Skóciában és Írországban élő törzsek ünnepelték az újévet, ahogy ők mondják, a Samhain-t, azaz a „nyár végét”. Ilyenkor egyszerre hódoltak a holtak Ura és a Napisten előtt is.

Hitük úgy tartotta, hogy ezen a napon tér vissza közénk azoknak a bűnösöknek a lelke, akik ez elmúlt években hunytak el, és azóta állatok testében él a lelkük. Ezen a napon a megfelelő áldozatok bemutatásával engesztelést lehetett szerezni a holtaknak, hogy ennek segítségével átkelhessenek a mennyországba.

halloween

Halloween, mint ünnep

Egy hiedelem szerint október utolsó éjjelén csak egy vékony határ választja el egymástól az élővilágot és a túlvilágot. Az elhunytak lelkei ezen az éjjelen bolyongnak és keresik az előző lakhelyüket, és megpróbálnak visszatérni a mi világunkba. A kelták ez ellen úgy „védekeztek” hogy eloltották a tüzet a házakban, hogy ne vonzza oda a meleg és barátságos tűz a gonosz lelkeket. A lelkek összezavarása érdekében este szellemnek öltözve mászkáltak az utcákon, hogy ezzel összezavarják a Gonoszt és könnyebben elűzhessék. Október 31-én a termés betakarítása után kezdődött az ünnepség. A kelta papok a hegytetőn gyülekeztek a szent tölgyfák alatt, új tüzeket gyújtottak, állat- és terményáldozatokat mutattak be, a nap-szezon végét és a sötétség kezdetét a tűz körüli táncuk jelezte. Reggel a papok a családok között szétosztották a parazsat, hogy azzal új tüzeket lehessen gyújtani, ezzel távol tartva az ártó szellemeket.

Hogy jön a faragott töklámpás a Halloweenhez?

Hosszú évszázadok óta a Hallooween szimbóluma a kivájt töklámpás, vagy más néven a Jack-lámpa. A lámpás eredetileg kettős célt szolgált: Távol tartotta az ártó szellemeket, és ezzel mutattak utat a holtak szellemeinek hogy haza találjanak.

Jack a legenda szerint egy részeges, de leleményes és tréfás kovács volt. olyan szinten, hogy még az ördögöt is sikerült megviccelnie mikor az eljött érte. Jack felzavarta egy hatalmas fa tetejére majd egy keresztet rajzolt a fa törzsére. Mivel az ördög fél a kereszttől, ezért nem tudott lejönni a fáról. Csak azután engedte le a fáról, miután az megígérte hogy nem fogja kísérteni többé. Mikor Jack meghalt, nem engedték be a mennyországba, a sok ivás és a csínytevések miatt, ám a pokolba se mehetett, mert az ördög haragudott rá. Az ördög oda dobott neki egy darab égő fát, hogy ne kelljen neki a vak sötétben bolyongania az idők végéig. Jack egy mécsest tett egy kivájt fekete retekbe, és azóta azzal bolyong a sötétben.

Az amerikaiak a retket időközben tökre változtatták, és a sárga világító gömb lassan a Halloween jelképévé vált.

toklampas

 

Sütőtök pite

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

  • 340 g finomliszt
  • 200 g vaj (vagy margarin)
  • 1 dl víz
  • 1 csipet só
  • 1 ek cukor (ízlés szerint)

A tökös töltelékhez

  • 850 g sütőtök
  • 350 ml habtejszín
  • 190 g barna cukor
  • 1 csipet só
  • 3 db tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 0.5 tk szerecsendió
  • 0.5 teáskanál szegfűbors
  • 1 tk fahéj
  • 1 citromból nyert citromhéj

A díszítéshez

  • 1 dl habtejszín (felverve)

Elkészítés

  1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
  2. A sütőtököt megpucoljuk, kockákra vagdossuk, és egy tepsibe tesszük. Alufóliával szorosan lefedjük a tepsit, a sütő aljára helyezzük, és kb. 30 percig sülni hagyjuk, vagy addig, amíg teljesen puha nem lesz.
  3. Közben megcsináljuk a pitetésztát a lisztből, a margarinból, a cukorból és egy csipet sóból. A vízzel nagyon óvatosan kell bánni, az csak azért kell, hogy összeállítsa a tésztát.
  4. A kinyújtott tésztát két kivajazott, kilisztezett piteformába (vagy kapcsos tortaformába) igazítjuk, a szélét levágjuk. A tészta alját egy villával megszurkáljuk, sütőpapírt helyezünk rá és szárazbabot öntünk a tetejére. A sütő középső részén, a tök felett, 20 percig sütjük.
  5. Ha mindkettőt kivettük a sütőből, a hőmérsékletet felemeljük 210 fokra.
  6. A puha tököt kézi mixerrel pürésítjük. A cukorban elvegyítjük a sót és a fűszereket, hozzákeverjük a felvert tojásokat, majd belekeverjük a pürésített tököt, és végül a tejszínt.
  7. A tölteléket beleöntjük a tésztaágyakba, és 15 percig sütjük, majd a hőmérsékletet 160 fokra mérsékeljük, és további 35 percig sülni hagyjuk a pitét.
  8. A sütőből kivéve még egy kicsit folyékony lesz, ezért meg kell várni, amíg teljesen kihűl, csak utána lehet szeletelni.
  9. Tejszínhabbal tálaljuk.

sutotok-pite

 

Halloweeni programok Szekszárdon

Five Crew Halloween jam

Idén is megrendezésre kerül október 29-én a Five Crew Halloween jam Szekszárdon, melynek során látványosnál látványosabb trükköket mutatnak be a bringások. Érdekes és látványos, megéri megnézni őket, garantáltan tátva marad az ember szája.

A tavalyi Five Crew Halloween jamről ízelítőnek:

 

Halloween Party az Est Café-ban

November 3-án az Est Café szervezésében egy fergeteges Halloween Partyn vehetünk részt.

Az est házigazdája Dj Greg S lesz.

Rengeteg italakció és Halloweeni ital várja a vendégeket.

A belépés a PTE KPVK hallgatóknak jelmezben diákigazolvánnyal 23:00-ig INGYENES, utána 400 Ft, külsősöknek egész este 600 Ft.

 

Ha esetleg attól tart, hogy nem tud hazamenni, vagy hol aludni, esetleg nem szeretne a fergeteges buli után vezetni, ne aggódjon, van Szekszárdon szállás. Foglaljon szobát olcsón a Szép Kert Vendégházban a programok idejére!

 

Recept forrása: http://www.nosalty.hu/