Szekszárdi látnivalók – 1. rész

A Lösz szurdik tanösvény – Szekszárdi látnivalók sorozatunkban először a Lösz szurdik tanösvényt járjuk körbe.

Szekszárd városát lösz szurdikok övezik, melybe a Zöldtárs Alapítvány tanösvényeket alakított ki. Szekszárdon Európában egyedülálló számban fordulnak elő ezek a geológiai képződmények. A két útvonal, melyet a szurdikokban bejárhatnak a látogatók nem csak földtani szempontból ismerteti meg az érdeklődőket a szurdikokkal, hanem bemutatja azok élővilágát, és a hozzájuk kapcsolódó kulturális értékeket is.

Az belvárosból induló útvonalak összesen 11 állomást tartalmaznak. A 4,25 kilométeres Parászta-tanösvény a Faddi-tetőn és a Csontos-szurdikon halad keresztül. További érdekesség, hogy az ösvényt kísérő löszfalak régi költőhelyei a fokozottan védett gyurgyalagnak. Így az érdeklődők a geológiai képződmények mellett a gyurgyalagokat is megfigyelhetik. A Csontos-szurdik pedig, ahogy a nevéből is kitalálható, avar régészeti lelőhely. A löszmélyút falában ma is állati és emberi csontok fedezhetők fel. Feltárás híján azt feltételezik, hogy egy nem ismert csata után ásott tömegsírt rejthet a szurdok.


A 6 km hosszú Benedek-szurdik tanösvény a Benedek-völgyben húzódik, mely a szűk Szücsény-szurdikon át vezet a Cserhát-tetőre. Innen a Gemenctől a sötétvölgyi tájvédelmi körzetig nyúló panoráma tárul az ösvényt bejárók szeme elé.


A Szekszárdi-dombság Magyarországnak az eróziótól leginkább veszélyeztetett kistája, ugyanakkor a mély völgyek, meredek falú szurdokok búvópatakjaikkal és löszhídjaikkal egészen különleges képet nyújtanak. Ezért érdemes bejárni az ösvényeket.