Márton nap Szekszárdon!

A Márton naphoz rengeteg népi szokás és babona kapcsolódik, így nem véletlen, hogy a mai napig ünnepeljük Szent Márton napját! Szekszárdon is rengeteg programmal várják az érdeklődőket a hétvégén!

A Márton nap eredete

Az ókori Rómában november 11-én az új termésből és az újborból tartottak lakomát és ehhez kapcsolódó ünnepségeket. Ez a nap a téli évnegyed kezdő napja. A főfogás a lúd volt, amely a hadisten, Mars szent madara volt (latinul: „avis Martis”). Így keletkezett a „Márton madara” kifejezés.

szent-marton-wiki

Pannóniában már a honfoglalás előtt tisztelték Szent Mártont. A népi hagyomány szerint Szent Márton segítette Szent Istvánt úgy, hogy az álmában többször megjelent és tanácsot adott neki. Így lett Tours-i Szent Márton, Szűz Mária után, Magyarország védőszentje.

A Márton nap ma már az advent közeledtét és a mezőgazdasági munkálatok befejeződését jelenti. A legenda szerint Szent Márton, akit püspökké akartak választani, egy libaólban próbált meg elbújni, de a ludak elárulták őt gágogásukkal.

Mivel Márton napja a nagy karácsonyi böjt előtti utolsó napja, az emberek hatalmas lakomákat, színes forgataggal teli vásárokat és ünnepi bálokat rendeztek. A hagyományok alapján ezen a napon tilos a takarítás, illetve mosni és teregetni sem szabad, mert a jószágok elpusztulnak. A nagy ünnepségeken bőséges lakoma volt, ahol leginkább ludat fogyasztottak, többféle gasztronómiai formában. A „püspökfalat” kifejezés is innen ered, ugyanis a sült liba hátsó részéből mindig kivágtak egy darabot, amit aztán elküldtek a papnak. Vacsora után újborral koccintottak az emberek.

szent_marton_libasult

A Dunántúlról terjedt el az a szokás, amely szerint Márton napjának előestéjén a pásztorok a házakat végigjárták, és dús lombú nyírfavesszővel a kezükben köszöntőt mondtak, majd a gazdának adtak a vesszőből. A szokás szerint ahány ága van, annyit fial majd a disznó.

A fáklyás felvonulás német nyelvterületről származik. Ma is fellelhető ez a hagyomány. Úgy tartották, hogy a fáklyások és lámpások Szent Márton emlékét őrzik, s fényükkel juttatták el az emberekhez jó cselekedeteit.

800x600_10

Mára a Márton-napi énekek, felvonulások, a kultúra felelevenítése a gasztronómiai élményekkel, liba alakú sütemények és az újbor fogyasztása maradt meg leginkább a hagyományok közül.

Márton nap a Béla király téren

Csakúgy, mint tavaly, idén is megrendezésre kerül a Márton nap a Béla király téren. Egy 600 m2-es fűtött, kibővített ülőhelyekkel ellátott sátor várja a városba látogatókat! A programok november 13-14-ig tartanak, este pedig ünnepélyes bulival zárják majd a rendezvényt.

marton-sz01

Az idei évben különleges gourmet ételek, a szekszárdi borászok új- és óborai lesznek terítéken. Valamint kávé különlegességek, gyermek- és élőzenés programok is várják a kicsiket és nagyokat egyaránt!

A részletes programot a rendezvény plakátján tekintheti meg, vagy látogasson el a szekszárdi Márton nap Facebook oldalára!

marton-nap-plakat

Ha szeretné a hétvégén családjával a szekszárdi Márton napra ellátogatni, szálljon meg nálunk! Kedvező árú, igényes szekszárdi szállással várjuk vendégeinket a Szép Kert Vendégházban!

 

Források:

martonnap.hu

visitszekszard.hu