Ha ősz, akkor túra Szekszárdon!

A város és környéke rengeteg természeti kinccsel rendelkezik, nem érdemes kihagyni egyiket sem! Az ide látogatók egész évben érdeklődnek Szekszárd szállás- és programajánlatai után. Ha pedig beköszönt az ősz, akkor ideje összecsomagolni, és nekivágni a magas löszfalakkal és szőlőterületekkel övezett Szekszárd túra utaknak! Most egy kedvelt kiránduló útvonalat, a Benedek-szurdik tanösvényt mutatjuk be!

Kiindulása a Béla király téren található térképtől lehetséges, és a kék „C”-vel jelölt Benedek tanösvényt követve tehetjük meg az összesen 6,1 kilométeres távot. 6 fő pontja van, amelyeknél egy-egy helyi nevezetesség vagy természeti adottság található.

Babits ház

A kiindulóponttól nem is olyan messze található a költő szülőháza, amely fehérre meszelt falaival és zöldkeretes ablakaival egyből magára vonja a figyelmet. A szekszárdiak által elnevezett Kelemen-ház 1780-ban épült, és a mai napig eredeti formájában látható. Babits híres volt arról, hogy mindig szeretettel írt szülővárosáról, és ő maga is sokszor tette meg a lösz szurdikok közötti sétát. A házban ma már múzeum található.

Babits-Mihaly-Emlekhaz-Szekszard

Barlanglakások

Szinte hihetetlen, hogy a Szekszárd környéki dombokban nem csak borospincék, hanem valódi barlanglakások is vannak, amelyeket régebben több százan használtak. Az otthonként működő, löszfalakba vájt lakások a XX. század első felében váltak népszerűvé. Ezeket a legszegényebb családok lakták, méretük pedig nem igen haladta meg a 20 köbmétert. A barlanglakások felszámolása 1927-ben kezdődött, de még 1993-ban is találtak lakót bennük.

Borzsák utcai szurdik

A szurdikba érve megtekinthetjük a löszszakadékokat, amelyeket a lefolyó víz a mai napig formál. Mivel ez már nem biztonságos közlekedési útvonal, mellette alakítottak ki újakat a szekszárdi túra résztvevői számára. A város területén található legmagasabb löszfal eléri a 10 métert is, amelyet karéjos vesepáfrány nőtt be az idők során. A löszön kialakult talajoknak köszönhető a szekszárdi növénytermesztés, azon belül is a szőlőművelés kiválósága.

Szekszárd túra

Szücsény szurdik

A Benedek tanösvény legszebb része következik! A löszmélyút tekinthető ma a legnagyobb ilyen felszíni löszformakincsnek. A löszmélyutak az ösvényen kívül még számos helyen előfordulnak Szekszárd környékén, de leginkább a szőlőkben. Az itt sétálók számára a szemkápráztató panoráma jelenti az igazi élményt. Nyugaton a Völgységet láthatjuk, a lankás pannon kistájat. Délnyugatra tekintve jó időben tisztán kivehető a Zengő, a Mecsek, és Dél-Dunántúl legmagasabb pontja teljes egészében. Keleten pedig a Sárköz látható, illetve szemünk elé tárul a szántóföldek mögött elterülő Gemenc is.

Remete-kápolna

A szekszárdi túra utolsó pontjához érünk, amely egyben a Magyar Zarándokút egyik állomása is. A kápolna neve az azt gondozó ferences barátoktól származik. Megtekintése után akár rátérhetünk az országos kék vagy zöld túraútra is. Ha azonban szeretnénk visszatérni a kiindulóponthoz, a Remete kápolnától visszasétálhatunk a Béla térre, ha végighaladunk a Bartina utcán.

Szekszárd túra

 

A Szekszárd túra utak további részleteiről és a részletes térképről itt tájékozódhat.

Szeretné megtenni a Benedek szurdik tanösvényt családjával, barátaival, de nem talál megfelelő szállást Szekszárdon? Foglaljon szobát a Szép Kert Vendégházban, ahol kedvező áron kínálunk szobákat!